blockning tyg

Allt du behöver veta om blockning – och lite till

Av Kristin Blom

När är ett projekt klart egentligen? När du har stickat sista maskan? Eller när du fäst sista änden? När projektet har blockat och torkat? Du kanske tillhör kategorin stickare som samlar projekt på hög för du inte orkar göra klart det där sista – det gör inte jag. Alla har vi olika motivation för att sticka. Mitt är att göra klart. Att se ett färdigt resultat. Ja, jag gillar vägen dit, men jag gillar det färdiga resultatet ännu mera.

Det här med att göra klart på riktigt tycker många stickare är tungt. Du har just spenderat väldigt många timmar av ditt liv på att sticka ditt senaste projekt, och du har dessutom spenderat ytterligare en timme på att fästa ändarna och sy ihop under ärmarna. Där, ungefär just där, verkar orken tryta för de flesta stickare. Det är där man byter projektpåse och ignorerar slutfinishen på det första.

Det här med att blocka – eller våtsträcka som är det svenska ordet – varför ska man egentligen göra det? Helt ärligt så beror det helt på projektet hur stor skillnad det gör. För att vara tydlig: ALLA projekt blir finare av blockning. Punkt. Dock ska det i ärlighetens namn sägas att det blir långt mycket större skillnad på ett projekt i spetsstickning (stickning med mönster av omslag och ihoptagningar) och flerfärg – jämför med t ex ett projekt i rätstickning.

Kan du se något konstigt med bilden? Ja just det, här är jag på semester på Gran Canaria och har stickat klart min Elton av Joji Locatelli och blockar den lätt på en handduk på en solstol genom att bara dra den till rätt form, utan att fästa med nålar. I varmt väder torkar ju projektet supersnabbt medan det inte är ovanligt att en tjock tröja i flerfärgsstickningar tar dagar på sig att torka under vintern.

gran-canaria

Varför ska man då blocka?

Det fina med blockningen är att man kan ändra på formen på ett projekt. Låta en tröja bli lite bredare. Låta en sjal få en mer avlång form. Eller bara låta ett ytmönster komma fram – vid spetsstickning är detta A och O. En spetsstickning är inte klar förrän den blockats. Och vid flerfärgsstickning blir det som att maskorna lägger sig till rätta och bara blir finare när man blockar. För att kunna blocka ut ett stickat projekt så kan du först testa om du det går att stretcha i torrt tillstånd till de dimensioner du behöver.

Här kan ni se mina vantar Perstorp som jag stickat (mönster av Tant Ulltuss) och även om de inte var riktigt så smala när jag stickade dem (jag testade så klart dem så jag fick dem över handen) så blev de VÄLDIGT långsmala när jag lade dem i blöt.

Detta är dock ett bra exempel på vad jag kallar våldsblockning – att dra blockningen till dess yttersta gräns. Förvånansvärt ofta funkar det som tänkt. Ni ser också tröjan Skyskrapa (mönster av Madelene Linderstam) som var lite smal under stickningen men hade lite stretch i sig så den gick att dra ut på bredden vid blockning. Men det GÅR faktiskt att göra motsatsen också.

Är ditt projekt lite för stort, testa att blöta ner fibrerna ordentligt och sedan samla ihop projektet lite, fäst med valfri metod och låt torka och se vad som händer. Oftast drar projektet ihop sig när det torkar så det blir fint även om du inte sträcker på det i vått tillstånd.

Blockning går ut på att du blöter ner fibrerna in till den innersta kärnan och sedan lägger projektet till rätta och låter det torka. Du kan få ett bra resultat med att bara fukta ditt projekt, men aldrig lika bra som om du låter det ligga i ljummet vatten i en timme. Det kanske verkar som om ditt projekt är genomblött på några sekunder, men i verkligheten tar det lång tid för att kärnan i fibrerna ska bli genomblöt. När hela fibern är genomblöt så kommer blockningen att ge mer resultat, bättre resultat.

Hur gör man då?

Jag tänkte förklara hur jag gör när jag blockar. Jag lägger mitt projekt i blöt, ljummet vatten och ett bra ylletvättmedel. Har man inte ylletvättmedel så går det bra med en skvätt vanligt balsam till fårull och en skvätt schampo till alpacka/yak etc (om jag har förstått det rätt så öppnar det ena fibrerna och det andra sluter, och olika fibrer behöver olika saker). Låt ditt projekt dra i ca en timme. Eller varför inte över natten? Ett projekt i taget (eller i alla fall per hink/handfat) så du inte riskerar att det tar färg av varandra. Sedan kramar du ur vattnar – vrid inte! Tryck ut så mycket vatten du kan. Sedan linda in i en handduk och tryck ut överflödigt vatten. Nu är projektet fuktigt och redo för att blockas.

Du behöver spänna upp projektet på något. Jag använder stora typ yogamattor, finns billigt på affärer som Biltema och Rusta. De bästa har kanter som pusselbitar och du kan lägga ihop dem i den form och storlek som passar ditt projekt just där och då. Men om du inte har några mattor eller vill skaffa så ta det du har! En extra madrass? En gästsäng? En solstol? Det beror så klart på hur stort ditt projekt är hur stor yta du behöver.

Många väljer att bara fukta projekten – och även om inte fibrerna blir genomvåta så är det så klart bättre än ingen blockning alls. Det kan också vara en variant om du är i tidsnöd. Har du en present som precis blev klar och ska ges bort imorgon? Fukta med en sprayflaska och nåla upp. Om du ska våldsblocka finns det ingen genväg. Då måste du låta fibrerna dra ordentligt.

Materialsporten blockning

Det är sedan viktigt att du fäster ditt projekt på mattan med nålar, vajrar eller andra material – stickning är som vi alla vet en materialsport så det finns många saker att välja på. Om du använder nålar används oftast de som kallas T-nål – det är en nål med ett litet tak på som ser ut som bokstaven T, de fastnar inte i projektet så lätt och är smidiga att blocka med. Du behöver dock många av dem, för att kanterna ska bli snygga måste nålarna placeras tätt.

Blockningsvajrar är ett annat alternativ, de finns i smala och smidiga böjbara varianter och hårdare och mer stabila varianter också. Själv har jag den smidiga, tunna varianten och tycker de är oumbärliga när det vankas blockning av sjalar. Det är smidigt att trä igenom vajrarna i projektet, om det redan finns en hålkant är ju halva jobbet redan gjort. Sedan sätter du fast vajrarna i blockningsmattan med t-nålarna. Då behöver du inte sätta nålarna lika tätt eftersom vajrarna gör det jobbet åt dig.

troja blockning rosa
En tröja blockas med blockningsvajrar, och blockningsvajrarna är fästa med T-nålar.
spetsband blockning brun
En bit spets med vajrar på ena sidan och t-nålar tätt placerade på andra sidan. Mönster Helleborus av Sanna Wingård.

Det sista alternativet är små ”kammar” med nålar som säljs t ex av Knitpro. Dessa placerar du runt kanterna på ditt projekt, och motsvarar flera nålar på en gång och gör processen lite enklare och snabbare än med många enskilda nålar.

Här blockas en bäbisfilt i lite bomullsrester, min son hjälpte mig att sätta fast ”kammarna” runt filten. Kammar från KnitPro.

blockningskammarmindre

Vilken metod du än väljer att använda dig av så finns det en annan viktig dimension att tänka på: Mäta. Om du har gjort en sjal så kan du tillåta dig att blocka på känsla. Ibland t ex vill jag dra ut den mer på längden för du tycker den är kanske lite kort, och kan då välja att ändra formen litegrann. Men vad gäller plagg så är det bra att blocka plaggen efter den måttskiss som förhoppningsvis finns på mönstret. Blocka plagget till det mått som finns angivet för din storlek – eller för de mått som du har mätt upp på dig själv. DÅ får du om inte förr det perfekt måttanpassade plagget.

Mössor blockar man bäst på ballonger. Blås upp en ballong lika stor som det huvud som ska bära det – men ta hjälp av någon och mät ballongen innan du knyter ihop den. Av erfarenhet kan jag säga att det är svårt att höfta. Sedan sätter du den blöta mössan på ballongen och sätter ballongen bara i ett glas eller en behållare och låter mössan torka. Här blockas Llamalicious Hat (mitt eget mönster som finns på Ravelry).

ballong virkning

Vantar och strumpor blockas på speciella blockare som man köper, formade som en hand eller en fot. Du kan alltid göra som på bilden med vanten Perstorp ovan – spänna ut den med nålar på ett underlag. Om du använder blockare till vantar och strumpor så köper man en blockare per storlek. Och fint blir det! KnitPro har enkla blockare för strumpor.

sockblockare

Precis som stickning är blockning något man blir bättre på med tiden – och med erfarenhet. Låt inte denna genomgång bli avskräckande utan låt dig inspireras och våga testa dig fram. Om en blockning inte blir bra – blöt ner och börja om!

Tvätt och blockning

Behöver man blocka om ALLA projekt varje gång man tvättar? Min erfarenhet säger att när väl ett projekt har blockats så verkar det finnas lite av det kvar även när man tvättar det. En flerfärgsstickad kofta t ex brukar det räcka med att man lägger plant och torkar för att den ska bli bra. Du kan behöva dra lite i ärmar för att den inte ska dra ihop sig t ex. Medan en spetsstickad sjal blir bättre om du blockar om den. Men som ni redan vet så behöver man inte tvätta ull så ofta – det räcker med att hänga ut och vädra. Och en spetsstickning som har varit blockad en gång kan man slarva lite med i blockningen nästa gång, den är liksom blockad till hälften redan.

Om du ska investera i ett startkit så rekommenderar jag stora blockningsmattor (150-200 kr för 4 stycken) och en burk eller två med T-nålar (ca 40 kr per burk med 50 nålar). Det kommer du långt med. Och så några ballonger om du gillar att sticka mössor. Om du är sjalstickare så satsa på vajrar!

Men mest av allt – fuska inte med den sista finishen – det gör så otroligt mycket för slutresultatet, och gör det mycket roligare att använda själv och ge bort.

Kristin Blom är kommunikatör och grafisk designer dagtid och social stickare och stickdesigner på kvällstid. Du hittar hennes mönster på Ravelry. Kristins mönster har publicerats i de engelska tidningarna PomPom och The Knitter.